Om Lean med hjärta och kreativiet

Boken Lean med hjärta och kreativitet skrevs tillsammans med den välkända experten Isabel Runebjörk. Den gavs ut på Ekerlids förlag 2013. I samband med boken lanserades berättade jag och Isabel om den i bl.a. Svenska dagbladet.

Utdrag ur baksidetexten:

Många offentliga verksamheter och tjänsteproducerande företag kommer under de närmaste åren att införa lean som styrsystem, och mycket skrivs och har skrivits om lean, inte minst utifrån ett tekniskt perspektiv – verktyg och metoder för att införa lean i en organisation. Däremot finns det inte så mycket skrivet om lean kommunikation och ledarskap.

Boken handlar om att utveckla kommunikation och ledarskap med medarbetarnas kreativitet och arbetsglädje som drivkraft. Författarna har goda erfarenheter av lean och systemsyn för att utveckla ledarskap och kommunikationen i en organisation, vilket är en av utgångspunkterna. En annan är att äkta lean kräver autentiskt ledarskap.

Några röster om boken

”Ett av de mest smakfulla bidrag om modernt svenskt utvecklingsarbete som idag går att uIMG_0019[1]ppbringa.”Dan Eliasson, Rikspolischef (tidigare bl.a.generaldirektör Försäkringskassan)

”Boken fyller ett tomrum
och är obligatorisk läsning för alla som vill arbeta lean.” Dag Lotsander, ledande föreläsare inom The Toyota Way

”Det var länge sedan jag läste en managementbok som skänkte mig så mycket värme och energi. Denna bok är alla serviceföretags stöd för nytänkande.” Göran Henriks, utvecklingsdirektör, SKL

”Genom att använda konkreta och allmängiltiga exempel har de inspirerande författarna till den här boken fått mig att förstå hur lean kan användas av alla som är intresserade av att få ut mer av sitt arbete. En hel del kan förresten användas utanför arbetet också!” Liselotte Calander, tidigare bl.a.chef för Compliance Services, Magnusson Advokatbyrå, nu på Handelsbanken

”Boken bjuder in till en spännande resa i lean med fokus på ledarskap och kommunikation som verktyg för att bryta upp stelnade strukturer och arbetssätt. Avsnitten om författarnas egna erfarenheter och vägarna till effektivare möten fann jag särskilt inspirerande. ” Karl-Erik Johansson, central facklig förtroendeman, Saco-s, Migrationsverket.

Nominerad till årets HR-bok

Boken blev 2013 nominerad till årets HR-bok av Svenska HR-föreningen och tidningen Personal och ledarskap. Den finns därför med i 2013 års bokhylla framtagen av föreningen. Så här löd motiveringen för nomineringen:

”En leanbok med fokus på, och respekt för, medarbetarens roll. Författarna beskriver en framgångssaga och ger inspiration till tjänstemannaorganisationer som kan ha svårt att känna igen sig i de många leanböcker som utgår från industriproduktion.”

Vill du köpa boken?

Den finns på sedvanliga nätaffärer som t.ex. Adlibris eller Bokus. Den säljs också av Lean Forum som har ett bra pris.

Varning: ”Lean med hjärta och kreativitet – om autentiskt ledarskap och kommunikation” finns bara som pappersbok i nuläget. Det finns en del oseriösa webb-sidor som marknadsför den som e-bok; sådana sidor är skapade av aktörer, som inte har rätt att tillhandahålla boken och det kan inte uteslutas att syftet bakom den olagliga nedladdningsverksamheten är att skada också de som laddar ner boken. Förfaranden av det här slaget har polisanmälts.