Om mig

Vad jag gör

Jag heter Monika Wendleby och är partner på Passacon. ett modernt konsultbolag med fokus på verksamhetsutveckling och IT. Vill du veta mer om de tjänster jag kan erbjuda finns de på en särskild sida (klicka då på länken).

Jag arbetar också mycket med dataskyddsförordningen och är bl.a. dataskyddsombud. Vill du veta lite mer om det kan du lyssna på den utmärkta podden Dataministeriet där jag blev intervjuad i februari 2020. Avsnittet kan laddas ner här:

– Acast (https://lnkd.in/dNVWJUe)
– Spotify (
https://lnkd.in/d2bMfcz)
– Poddtoppen (
https://lnkd.in/dHzmKBw)
– Apple Podcasts (
https://lnkd.in/dXKkSJ8)
– SoundCloud (
https://lnkd.in/dA2njMT)

Min bakgrund

Jag har en bred bakgrund inom svenska staten, som jag därför har en god kunskap om. Exempelvis har jag arbetat som domare (både på Kammarrätten i Stockholm och i första instans, främst dåvarande Länsrätten i Stockholms län). Jag har också jobbat på regeringskansliet (i statliga utredningar) och på flera statliga myndigheter (Migrationsverket, Bokföringsnämnden, dåvarande Riksskatteverket).

Mellan 2007-2016 arbetade jag som internationell chef på Migrationsverket. Under de här åren var jag direktrapporterande till generaldirektören och ingick i en central ledningsgrupp. Det var där mitt intresse för verksamhetsutveckling väcktes (se vidare nästa avsnitt). Den inspirerade mig också att skriva en bok Lean med hjärta och kreativitet – om autentiskt ledarskap och kommunikation som jag beskriver närmare på en egen sida.

Under 2016 -2017 kompletterade jag min juristutbildning med en utbildning inom verksamhetsutveckling och har nu genomgått en mini-MBA (Master of Business Administration) där följande delar ingick: Affärsutveckling och strategi (inklusive organisering), Värdeskapande ledarskap (bl.a. CSR, krishantering och etik), resultatorienterat ledarskap (bl.a. lean, motivation och belöningar), utvecklande ledarskap (bl.a kommunikation, coaching och feedback), personlaledning och psykologi samt förändringsledning.

Under 2017-2019 har jag i stor utsträckning arbetat med dataskyddsförordningen. Jag har jobbat både med praktisk tillämpning och med ren juridik (bland annat som dataskyddsombud). Jag har under arbetet utvecklat flera bra metoder som hjälper mina kunder att hantera den komplexa lagstiftningen och få ut också andra vinster som bättre ordning och reda och högre effektivitet/kvalitet.  Flera av metoderna beskrivs i min andra bok ”Dataskyddsförordningen, GPPR – förstå och tillämpa i praktiken” (skrivit den tillsammans med Dag Wetterberg). Första upplagan kom ut i januari 2018 och fick ett mycket fint mottagande och toppade försäljningslistor. Andra upplagan kom ut ett år senare, januari 2019, och är så pass omarbetad att man kan säga att det är en ny bok. Det är all uppskattning som första upplagan fick som har motiverat mig att skriva del 2. I januari 2020 kom min senaste bok ”Dataskyddsförordningen GDPR : Dataskyddsombud och andra ansvariga”. Och i januari 2021 kommer två nya böcker om de registrerades rättigheter: även de mixar juridik och praktik.

DI1

Den 10 december 2019 hade Datainspektionen en dag för dataskyddsombud med över 400 deltagare. Jag föreläste om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat: att nå fram till medarbetare och ledning på riktigt.

Jag har många år suttit i styrelsen för Lean Forum och varit seniorrådgivare i Global utmaning, som är en oberoende tankesmedja (det sistnämnda uppdrag kvarstår fortfarande). Tankesmedjan har ett brett perspektiv på vår tids utmaningar inom ekonomi, klimat, energisystem, vatten, hälsa, urbanisering, digitalisering, demografi, migration och integritet.

Mitt intresse för verksamhetsutveckling

Mitt intresse för lean väcktes en kall vinterdag när tågen slutade gå. Jag har därefter både deltagit i och sett många bra och kreativa verksamheter som arbetar lean. För mig är lean en framgångsfaktor med sitt starka fokus på respekt för människan samt ständiga förbättringar och ständigt lärande.

När jag började studera för att ta min mini-MBA väcktes tankarna på att starta den här bloggen. Jag tror att vi står på gränsen till ett nytt paradigm inom verksamhetsutveckling. För att skapa större konkurrenskraft och mer kreativa arbetsplatser tjänar vi på att utveckla det sätt vi arbetar på – bli sant effektiva och ta tag i rotorsakerna till våra utmaningar.

Bloggen har fått bra feedback och fint genomslag – jag kommer fortsätta blogga så länge det finns ett intresse och jag mäktar med det (när jag skriver böcker som jag gjort på senare år orkar jag dock inte blogga lika frekvent vilket trogna läsare säkert märkt).

Mitt intresse för verksamhetsutveckling har också lett till att jag skriver böcker. Gillar du den här bloggen kan böckerna också vara intressanta, eftersom de bygger på samma driv och grundtänk.

Kontakt

Vill du inleda ett samarbete med mig? Är du intresserad av de tjänster jag och Passacon kan erbjuda? Då kan du nå mig på följande sätt:

E-post: monika.wendleby@passacon.se

Telefon: +46 (0)70 399 4625