Förstå människans drivkrafter

Det här är berättelsen om en flicka i Amman, som just fått besked att hon kommer få uppehållstillstånd i Sverige. Jag träffade henne och hennes familj när jag hade förmånen att delta i en uttagning av kvotflyktingar för några år sedan. Minnet av händelsen är dock fortfarande starkt.

Hennes familj har precis fått besked att de tagits ut som kvotflyktingar. För att kunna resa till Sverige behöver de hjälp att ordna resehandlingar så de kan åka till Sverige och utnyttja sina uppehållstillstånd. De ska få börja sitt nya liv. De har varit på flykt länge.

Flickan är liten, blyg  och söt. När jag möter henne är hon förvånansvärt nog klädd i svensk folkdräkt. Och det är starkt, nästan overkligt.  Varför är hon klädd så?

Flickan blir ännu mer blyg över uppståndelsen hon väcker. Vi som är där tar kort och ojar oss. Hennes mamma rycker in och berättar att hon, mamman, efter den tidigare intervjun (under vilken familjen fått berätta sina asylskäl) blivit nyfiken på det konstiga landet Sverige. Via internet hade mamman fått en bild av Sverige och då också hittat bilder på folkdräkter. Så mamman bestämde sig för att sy en folkdräkt till sin lilla dotter enligt bilderna på internet för att visa hur hon och familjen kände det. Och när beskedet kom, om att de fått uppehållstillstånd, var familjen så glada över att få hämta ut tillstånden att det var naturligt för dem att vara finklädda. Och flickan fick förstås ha på sig sin nya klänning!

Mamman ser lite generad ut över responsen hon får på berättelsen och flickans klänning. Alla frågor det väcker. Mamman berättar vidare att hon, som lärare, också börjat lära sig själv och familjen svenska, även det via nyinhämtade kunskaper på nätet…. Och pappan berättar att han har vänner i Sverige. Kanske har han redan ett jobb? Han hoppas det.

För mig är den här berättelsen kopplad till principen Respekt för människan. Den öppnar ögonen på hur många av oss ser på människor i utsatta situationer, som bara hjälpbehövande. Den här berättelsen visar istället på mänsklig styrka och förmåga, att människor har egna drivkrafter att skapa ett bättre tillvaro!  Om vi utformar system som passar människor kommer sannolikt kraft att frigöras både för dem och samhället.

IMG_0963 (1)

Så här kan en kvotflyktings första möte med det svenska se ut. Före och efter intervjun genomförs för att utreda om en person kan få ett positivt beslut väntar sökanden i ett rum som fylls av berättelser om Sverige och det svenska (Sverigeprogrammet). Här finns bilder på svenska företeelser, berättelser från landsmän som bor i Sverige sedan tidigare och svensk personal som gärna svarar på frågor. Det är ett bra exempel på anpassning utifrån människans egna behov och drivkrafter. (Bild från min resa till Amman)

2 reaktioner på ”Förstå människans drivkrafter

  1. Pingback: Varför lean – att förstå sina avgörande ögonblick | wendleby creative lean

  2. Pingback: Vet du vad effektivitet är? Bäst dubbelkolla! | wendleby creative lean

Kommentarer är stängda.