Det händer mycket med GDPR just nu!

Det är knappt åtta månader kvar till dataskyddsförordningen ska börja tillämpas av organisationer; företag, ideella organisationer och offentlig verksamhet. Jag vet att en del kommit riktigt långt i arbetet, andra har påbörjat det medan andra inte börjat än. Kanske beror det sistnämnda på att man tycker det är för svårt eller att man inte tror det gäller ens egna organisation.

Själv har jag på senare tid inte gjort annat än att arbeta med dataskyddsförordningen känns det som. Och det har varit roligt och lärorikt!

Ett exempel är att jag de två senaste dagarna  tillsammans med Kerstin Hermanson och Dag Wetterberg varit lärare på utbildningen   ”Dataskyddsförordningen – förstå och tillämpa i praktiken!” (ingår i utbildningsprogrammet hos FAR AB). Det har varit spännande dagar med kursdeltagare från flera olika branscher, vilket inneburit massa olika perspektiv och många intressanta frågeställningar. Mycket är oklart (vad är egentligen innebörden av den bestämmelsen? var en vanlig fråga under dagarna) men det innebär inte att man inte kan sätta igång arbetet (tvärtom är det hög tid)!  Det viktiga är att ta fram ett nuläge, göra prioriteringar efter kostnad och risk och sedan börja genomföra det mest viktiga. Jag gissar att många organisationer inte kommer hinna göra allt; låt inte detta blockera att ni kommer igång utan gör det som ni hinner med! Tänk i prioriteringen särskilt på era kunder; syftet med förordningen är att skydda den enskildes integritet och möjliggöra att hen får större kontroll över sina personuppgifter! Under kursen använde vi verktyg för att ta fram en nulägesbild som jag och Kerstin arbetat fram; att använda verktyg för analysen kan underlätta analysarbetet betydligt och också innebära ett lärande.

Ett annat exempel är att jag tillsammans med Dag Wetterberg håller på skriva en bok om dataskyddsförordningen. Den kommer bli en juridisk, strategisk och praktisk handbok, bl.a. skriver jag om hur agila metoder kan underlätta i arbetet. Jag kommer berätta mer om boken i kommande inlägg. Tanken är att den ska komma ut nästa år.

Ett tredje exempel är att jag och Monica Birgersson börjat fundera på hur man kan hjälpa företag att skapa struktur och ordning och reda i sina gemensamma bibliotek (där finns i t.ex. Word och Excel massa personuppgifter sparade).  Vi kommer hålla ett kostnadsfritt seminarium den 24 oktober 2017. Självklart är du varmt välkommen att anmäla dig (se inbjudan nedan)! Detta är ett nyttigt arbete inte bara i förhållande till GDPR; det kommer också att skapa större ordning och reda, vilket leder till effektivitet.

Seminarium LinkediN inbjudan slutlig