Tid för reflektion är viktigt om man vill uppnå excellens!

För ett tag sedan fick jag frågan vilket råd jag skulle ge en yngre version av mig själv, en person som precis står i startgroparna för att börja sin yrkeskarriär, en nybakad student full med entusiasm.

”Jag skulle nog berätta om vikten av att stanna upp och reflektera” svarade jag och när jag sa det så kände jag hur sant det är. ”Man tror att man inte hinner fördjupa sig, att man inte hinner lära. Det är ju alltid så mycket annat att göra att det nästan känns lite slösigt att stanna upp, reflektera, fördjupa sig”.  När jag är ute hos kunder eller utbildar möts jag inte sällan av att många känner sig stressade av alla komplexa regler och allt arbete som de kräver, det känns som ett Sisyfos-arbete så hur ska man orka något mer? De tänker att de absolut inte hinner satsa på sig själva, sin egen fördjupning. Men utan att ta sig den tiden kanske man hamnar snett och jobbar med fel saker på fel sätt, ett jobbigt ekorrhjul som inte ger någon energi att trampa i. Det är i alla fall vad jag lärt mig i mitt eget yrkesliv och nog skulle berätta för en yngre version av mig själv om jag fick den chansen.

Reflektion en nyckel till framgång

Det är nog därför jag känner mig så glad över att jag tillsammans med Anna Cumzelius på Harvest  har tagit oss tid och funderat på vad vi själva brinner för när det gäller dataskyddsarbetet: vilken energipåfyllning vi känner att vi behöver och skulle vilja ge andra. Våra samtal började så smått efter att vi hade gjort en utbildning ihop under våren 2019. Det skulle vara en klassisk GDPR-utbildning, men vi valde att bryta mönstret och mixa juridik och management. Det ledde till intressanta samtal med deltagarna i ett World Café om allt från hur man engagerar medarbetare till hur man får ledningen att lyssna och vilja. Både det som var lätt och det som var utmanande lyftes utan prestige. Alla lyssnade och delade med sig. Det var ett roligt upplägg som engagerade och vi fick en bra feedback från deltagarna. Det kändes värt att bygga vidare på och göra något mer med.

Vi har därför dragit igång ett program som heter GDPR Excellence med syftet att lära tillsammans och få en plats för fördjupad reflektion. Det är så mycket som är roligt i dataskyddsarbetet, men också så mycket som är utmanande. Det märkte vi en liten  gruppövning vi höll på vår infoträff i förra veckan: det finns många saker som är utmanande men också många bra tips och lärdomar att dela. Vi fick på den korta tiden vi hade under frukostmötet flera bra tankar kring utmaningar  lyfta av deltagarna:

  •  Utmaningen att gå från mål till medel och förenkla!
  •  Prata så människor förstår!
  •  Hantera budgetens inverkan på allt arbete! Att komma ifrån att fokus hamnar i kostnader!
  •  Minska rädslan i organisationen, hitta det som motiverar istället!
  •  Att få människor att förstå och vilja prioritera GDPR!

Ett intressant axplock! Frågorna kan säkert vara värda att fördjupa på mötena vi ska ha i programmet 2020! Det är också frågor jag jobbat med intensivt under det år jag skrev Dataskyddsförordningen GDPR : För dataskyddsombud och andra ansvariga

Frukostmöte 13 februari 2020

Anna och jag när vi förbereder oss för seminariet. Och några bidrag från deltagare som var med!

Vad är GDPR Excellence?

När vi gick ut med programmet skrev en person: ”Vilket bra namn, vem vill inte vara excellent?”. Det ligger mycket i det, vi vill ju alla få känna att vi är duktiga på något. Tanken är dock djupare: det är den personliga utvecklingen vi vill boosta och den blir man aldrig färdig med. Det finns alltid något nytt att lära, ett nytt perspektiv att begrunda. Att vara nyfiken gör att man växer. Det blir inte tråkigt på jobbet om man ständigt får lära sig och utmana sig.

Excellence syftar även på organisationsutveckling. När organisationen kommit förbi sina hygienfaktorer (till exempel följa en lag) och är riktigt bra på sina nyckelfaktorer (till exempel fått igång ett bra riskbaserat kontrollarbete) kan organisationen börja sträva efter mer och bli sant innovativ och en riktigt lärande organisation. En viktig del i detta är att ha ett ständigt fokus på människan, på GDPR-språk den registrerade. Och förstås involvera medarbetare som blir drivande i förbättringsarbetet. Dataskyddsförordningens grundtänk är dessutom väldigt väl anpassad för ett sådant arbetssätt, vilket också är intressant att ha med sig.

Försenad start på grund av pandemin (uppdatering maj 2021)

GDPR Excellence var tänkt att startas redan 2020, men jag och Anna har tvingats starta om flera varv. Nu hoppas vi på vacciner och att vi tillsammans får bukt med smittspridningen så det går genomföra fysiska möten. För mycket går att göra digitalt (det har pandemitiden lärt oss alla) men GDPR Excellence är ett kreativt och förtroligt format som passar bäst live. 

 

Vill du veta mer om vad vi tänker göra under programmet finns information här: 2021 GDPR_Excellence! Tanken är att det ska vara ett litet program med högst 12 deltagare som jobbat med dataskydd och vill fördjupa sig. Första träffen planeras till september 2021. Jag hoppas verkligen det blir av och att vi ses då: vi alla behöver få energi och inspiration!