Kickstarta införandet av dataskyddsförordningen!

Över en kopp kaffe diskuterade några vänner dataskyddsförordningen. De hade varit på en juridisk genomgång av förordningen och kände sig både förvirrade och lite modstulna.

”Det kommer bli många frågor att fundera över” sa en av dem. ”Bara det här att ha koll på alla uppgifter – varför man fick dem… och kravet att ta bort dem när de inte är relevanta. Hur fixar man det?”

”Och det här med mejlen… hur ska man ha koll på alla uppgifter där… kunna hitta dem? Kanske blir det så att arbetsgivaren nu måste förbjuda all privat användning…” sa den andra.

”Kommer de avtal och de samtycken som finns vara relevanta? Det finns ju massor att ta tag i. Hur ska vi egentligen göra för att hinna allt det här?” nickade en tredje instämmande. Det blev tyst.

Samtalet jag lyssnade på är nog inte ovanligt. Det är många som funderar och oroar sig nu – och fler kommer det bli ju närmre maj 2018 vi kommer. Dataskyddsförordningen kommer att innebära arbetsmässiga påfrestningar för många organisationer (som har fullt upp att arbeta med organisationens kärnfrågorna). Eftersom kraven är så genomgripande innebär anpassningsarbetet dock även möjligheter att stanna upp och tänka nytt: arbetar vi verkligen rätt med personuppgifter hos oss?

I ett tidigare inlägg reflekterade jag över båda dessa aspekter; både kraven och möjligheterna. Jag har fått fin respons på inlägget; det och intressanta samtal med personer som står i startblocken har inspirerat mig och min kollega Kerstin Hermansson att ta fram en presentation. Vi inbjuder därför nu till ett kostnadsfritt afterworks-seminarium den 30 maj 2017 (se nedan). Seminariet kommer inte ha fokus på juridik eller teknik (det finns många andra som har just nu) utan istället på hur man kan arbeta som en lärande organisation med införandet – och hur man kan göra det med kundfokus. Låter det intressant är du varmt välkommen!

Seminarium GDPR inbjudan slutlig

I sammanhanget vill jag också flagga för ett annat kostnadsfritt seminarium som vi genomför den 10 maj. Det handlar om att samverka – inte motverka.