God Jul!

I maj startade jag den här bloggen – nu ca åtta månader senare har bloggen haft 9675 visningar och 5277 besökare. Det känns jätteroligt. Jag vill tacka alla läsare för ert engagemang – jag fortsätter pga detta att blogga även under nästa år. Det blir alltså en fortsättning även efter jag börjat på Passacon. Förhoppningsvis ger det också nya infallsvinklar och uppslag. 

Med en önskan om en fin jul och ett gott nytt 2017! Ta väl hand om er och vila ut under helgerna. 

2 reaktioner på ”God Jul!

 1. Hej Monika,

  Du ska själv ha ett jättestort tack för ditt bloggande. Det har varit riktigt bra och jag har läst varje inlägg med stort intresse speciellt då jag tyckt du haft så rätt i det mesta du skrivit och inte minst välskrivet. Kunde dock själv ha visat lite bättre engagemang genom att aktivt deltaga i någon form – men nu blev det inte så!!

  Har själv alltid varit engagerad i ämnet sedan mitten på 90-talet i mitt arbete som linjechef (ledare) på Scania. Är nu pensionär sedan ett antal år tillbaka men fortsätter i mindre skala med lite konsulting och seminarieverksamhet där jag berättar om Scanias resa ifrån hur allt började framtill läget idag!!

  Riktigt roligt!

  Därför är det också viktigt för mig att fortsatt hänga med och lyssna in hur det ser ut ”på marknaden”. Besöker bl.a. ett urval av förekommande seminarier. Var exempelvis på plats då du och Isabel Runebjörk presenterade ert alster ”Lean med hjärta och kreativitet” på ett av KvalitetsMagasinets seminarier för ett par år sedan!? Läste boken aktivt med mina små kommentarer och understrykningar på i princip varje sida. Bra bok!!

  Just nu har forskaren Martin Sköld på Handelshögskolan kommit ut med boken ”Dubbelt Effektiv” som jag tycker att du ska läsa då den tillför ”en ny dimension” i effektivitetsarbetet. Detta bygger på att du skapar en effektiv volym samtidigt som du erbjuder mycket värde för kunden genom en effektiv variation allt detta med hjälp av olika typer av moduler. Detta är vad Scania har baserat sin utveckling på under många decennier och gjort företaget till det mest lönsamma fordonsindustriföretaget i branschen med en vinst som är mer än dubbelt så hög som konkurrenternas. Detta trots att Scania är knappt en tredjedel så stort som flera av de viktigaste konkurrenterna. (Scania har under åren skapat en obruten lönsamhet under mer än 60 år!!)

  Martin Sköld skriver bl.a.: Med sin relativa litenhet, mätt i antal fordon som säljs varje år, stämmer inte Scania in på de härskande teorierna om skalekonomi och konkurrensfördelar. De borde inte klara en så pass hög lönsamhet eftersom volymen helt enkelt är för liten. Ännu svårare är det att förstå hur företaget samtidigt lyckas skräddarsy och kundanpassa sina produkter i den omfattning som görs. Det borde snarare ge upphov till ännu högre kostnader och därmed sämre lönsamhet. Är teorierna fel, eller har vi missat något som Scania har insett? Vad är hemligheten? Vad är det som görs som vi andra inte har förstått?

  Martin förklarar i boken vad som ligger bakom Scanias framgångar på ett mycket bra sätt och använder även andra exempel alltifrån din egen garderob med ett antal basmoduler kompletterat med lämpliga variantmoduler som i sin grund kan kombineras i all ”oändlighet” likt en byggsats från Lego. Även ditt kylskåp och skafferi passar absolut in. Detta gäller absolut alla typer av företag och organisationer oavsett bransch. Här finns definitivt möjligheten att bli ”Dubbelt Effektiv”. ”Mera med mindre!!”

  Har själv min bakgrund i huvudsak inom produktutveckling (totalt 35 år) och under 9 av de 35 med ansvar för ”Kund- och marknadsanpassning” (konstruktion och produktion) där arbetet med moduler var just kärnan i verksamheten. Detta arbete låg vid sidan om det ordinarie produktprogrammet med sina bas- och variantmoduler. Denna verksamhet var som ”lök på laxen” och hanterade mer specifikt variantmoduler som inte fanns just på den av kunden efterfrågad bilen med önskade funktionella egenskaper.

  Risken är alltid stor för en som arbetat ”hela sitt liv” inom ett och samma företag och varit på plats i befattningar inom i princip alla huvudområden är att man inte slutar – men jag gör det – här och nu!!!

  God fortsättning på julen och ett kommande Gott Nytt År!!

  Ronnie Klingberg

  PS På LinkedIn hittar du i detalj vad jag varit sysselsatt med under mina år på Scania. DS

Kommentarer är stängda.