Vet du vad effektivitet är? Bäst dubbelkolla!

”Jag vill vara mer effektiv – och har gjort saker som jag tror förbättrar effektiviteten” börjar han. ”Men i själva verket blev det annorlunda. Och det är likadant överallt”.

Niklas Modig har gjort det igen – i en ny strålande TED-föreläsning berättar han om det han kallar effektivitetsparadoxen på ett sedvanligt medryckande sätt.

Niklas Modig berättar om en tioårig pojke, Emil.

”A little crazy one” säger Niklas och visar en bild på en pojke som verkar lätt att tycka om.

Emil ser lycklig ut på bilden, men det är inte hela sanningen. En dag får föräldrarna veta att man misstänker att Emil har ADHD. Han måste genomgå en rad undersökningar för att reda ut om misstanken är sann eller inte. Den totala väntetiden på svar för Emils föräldrar är 4 månader; av dem är 80 procent det man kallar slöserier och bara 20 procent tillför något värde. Är det verkligen effektivt? Knappast!

Några egna reflektioner

Niklas får en som alltid att reflektera, att tänka igen. Han är bra på det! Och jag börjar reflektera. En tanke kommer upp igen och igen: Förstår vi verkligen effekterna av de processer vi designar? Och ser vi människorna – kunderna och medarbetarna?

Jag har skrivit ett antal välbesökta inlägg om detta, t.ex.

De här exemplen visar tydligt på Niklas tes: vi skapar system som vi tänker ska vara effektiva – men i själva verket blir det precis tvärtom! Vi försöker spara pengar i verksamheter, men istället slösar vi med både pengar och mänskliga resurser.

Att se människan bakom – att se Emil – är också viktigt om man vill bli riktigt effektiv. Det är utifrån det perspektivet man reducerar slöserier. Jag har tidigare gett några exempel på detta i bloggen. Förstår man elevens behov kan man ordna en skola eleverna älskar. vilket ger resultat. För att förstå vad som är viktigt i t.ex. integrationsarbetet behöver vi förstå människans drivkrafter.

Att det också går att nå enastående resultat med ett nytt tänk finns det många exempel på. I går berättade jag hur finska Migrationsverket på 17 dagar ordnat ett allvarligt fel i sin IT-process. Det arbetssätt man hade i Finland är precis det Niklas Modig visar på i sin föreläsning – ta bort onödig väntetid i arbetet, fixa slöserierna. Och våga tänk nytt!

Jag vet därför att frågor om vad effektivitet är engagerar, vilket är roligt. Jag vet också att förändringar inte kommer att komma av sig själva. Det krävs kunskap, mod och vilja hos organisationer i offentlig sektor att ta de här stegen.

Ta dig tid och reflektera!

Niklas Modig förklarar i föreläsningen på ett lysande sätt hur vi tror att vi skapar effektivitet i våra organisationer men i själva verket skapar slöserier! Jag tänker inte avslöja mer av innehållet här. Dagens tips: ta dig tid och lyssna på Niklas Modig, det kommer du både bli klokare av och få energi ifrån!

Dessutom kommer du att veta vad sann effektivitet är!

IMG_1843

Det ger alltid energi att lyssna på Niklas Modig. Kan man inte höra honom live (som på Lean Forums höstkonferens, som visas på bilden ovan)  har man nu möjlighet att lyssna på webben!